zondag 6 oktober 2013

Speltbrood


Spelt is veel gezonder dan tarwe. Het is namelijk nog een oergraan. Daarom zocht ik een goed recept hiervoor en vond het bij niemand minder dan Piet. Ik gebruikte maar 450g spelt en deed er nog 50g volkoren boekweitmeel bij. Vandaar waarschijnlijk dat ik een grijs brood kreeg. 

Ingrediënten

500 g spelt
275 ml lauw water
20 g verse gist
1 tl zout
1 tl bicarbonaat
1 ei
50 g kokosolie of roomboter

Bereiding

Meng het water met de gist. Giet dit mengsel bij de spelt. Voeg er nog 1 ei, het zout en bicarbonaat aan toe. Meng en kneed 5 minuten met de machine. Voeg nu beetje bij beetje de kokosolie of boter toe.
Zet de kom afgedekt 20 minuten in een oven van 40° om te laten rijzen. 
Neem het deeg uit de kom. Breek de rijs even door met wat bloem de buitenkant even te kneden. 
Leg in de vorm en laat weer 20 minuten in de oven van 40° rijzen.
Bestrijk de ovenkant nog even met water en havervlokken. Zet de oven nu op 220° en bak  het brood in 30 minuten af.

Smakelijk!

Vind je het brood nog wat te droog dan kan je nog wat meer boter/olie toevoegen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen